Vape utan nikotin ska du inte skämta om

När den italienske sjöfararen Kristoffer Columbus kom till Västindien 1492 bjöds han på tobak av Arawak-indianer. De torkade och skar sönder tobaken innan de virade in den i majsblad för att röka den. Idag är det få som röker på detta vis och många vill sluta med tobaken så pass att du ska akta dig för att skämta om saken.

Sedan tusentals år tillbaka används olika former av tobak i olika sammanhang. Det hör både till det sociala och kulturella i hela världen. Ibland handlar det om en önskan att kunna passa in, vara som andra, skapa en identitet eller bara få slappna av. Ibland är det ren tradition att använda tobak.

Oavsett varför den som en gång började röka gjorde det så är det vansinnigt svårt att sluta. Det är på grund av detta som alla barnen skämt om rökande ungar inte alls går hem då abstinensen är som värst.

Skämta inte, erbjud vape istället!

På grund av att så många vill fimpa för gott så har nya alternativ till vanliga cigaretter utvecklats. Istället för traditionella cigaretter eller någon form av tuggtobak kan du använda:

  • Snus
  • Nikotinplåster
  • E-cigarett

Den senaste trenden är vaping, alltså e-cigaretter (elektroniska cigaretter). Dessa består av en sammansättning av vätskor som görs om till ånga då du andas in genom munstycket på cigaretten.

Med en vape-cigarett får du i dig en mindre mängd nikotin. Eller så kan du använda dig av en vape utan nikotin så slipper du abstinensen som du lätt kan få när du försöker sluta röka. Tusentals människor har redan lyckats sluta använda tobak på detta vis.

Istället för att dra ett olämpligt skämt eller försöka trösta med en lol docka så kan du alltså erbjuda en e-cigarett. Det här är verklig hjälp och något som kan upplevas som en otroligt fin gest och faktiskt leda till att din bekymrade vän äntligen drar på smilbanden.

För att köpa vapes och röka dem måste man enligt svensk lag vara 18 år gammal. Det är viktigt att komma ihåg när du vill göra livet bättre för en vän på detta vis.

Hur fungerar vaping egentligen?

En e-cigarett består av ett batteri som driver en så kallad atomizer som i sin tur värmer upp ett filter med e-vätska. Rökaren drar ett bloss, precis som med en vanlig cigarett. Vätskorna som inhaleras stimulerar kroppen och ger en känsla av välbehag. Det här känns i stort sett som med en vanlig cigarett. Det invanda rörelsemönstret spelar också in. E-cigaretten är gjord för att användas som en vanlig cigarett. Imitationen kan ge en lugnande känsla som är precis det som rökaren är ute efter.

Vaping är dock inte helt ofarligt. Varken för den som röker eller för omgivningen. Därmed gäller det att röka ansvarsfullt och ta hänsyn till omgivningen även med vape cigaretter.

rökning förbjuden
Undvik vaping där den inte är tillåten!

Väljer du att vapea e-cigaretter med nikotin ska du också komma ihåg att det är ett extremt beroendeframkallande ämne. E-cigaretter med nikotin kan vara ett lämpligt alternativ för traditionella cigarett-rökare som vill sluta och gå över till ett annat alternativ.

Fast i det långa loppet kan det vara bättre att trappa ner nikotinintaget och istället fasa in och välja någon av alla e-cigaretter utan nikotin som marknaden erbjuder. Det här är ett personligt beslut och verkligen inte något att skämta om med den som är väldigt beroende av nikotin!