Missförstånd och roligheter omkring solenergi

Solen är en källa till mycket fint här i livet. Kanske tillhör du de som värmer sina hem med solens strålar via solpaneler. Detta är ett område som inte bara bjuder på hopp inför en hållbar framtid med förnybar energi. Faktum är att det finns mycket roligt omkring utvecklingen av solenergi.

Det har krävts många försök och misstag för att du enkelt ska kunna klicka in på en solcellskalkylator och räkna ut vad det kommer att kosta att värma husets luft och vatten med solceller på taket. Låt oss ta en titt på några händelser och anekdoter som kanske inte är världens roligaste skämt men definitivt skojigt att tänka på.

Solpaneler som solarium

Föreställ dig att du sätter upp nya solpaneler på ett plant tak och grannen tror att du har installerat några ultrafuturistiska solsängar. Innan du vet ordet av kanske du stöter på folk som frågar om de kan få komma och solbada lite på ditt tak.

Detta har faktiskt hänt. Idag så är solceller på tak mycket diskreta men i början så var det inte alls ovanligt att grannar undrade om det var tal om någon ny form av solarium. Det påminde lite om solbäddar fast utan bekväm plats att ligga på då förstås.

Skugga med solpaneler

En husägare bestämde sig för att göra sin trädgård miljövänlig genom att installera solpaneler för att använda både för huset och för lamporna i trädgården. När det hela var installerat så insåg de dock att panelerna fångade upp alla solens strålar.

Det blev den perfekta skuggiga picknickplatsen. Plantorna var kanske inte så glada men familjen njöt av många coola sommarluncher under sitt alldeles egna konstgjorda moln! Detta var också något som hindrade insyn vilket inte heller var så dumt.

Paneler som följer solen

En nybörjare inom solenergi var så exalterad över att maximera effektiviteten att de manuellt justerade sina paneler för att möta solen varje timme. Det dröjde inte länge innan de lärde sig om solspårare och kände att de hade levt i den mörka medeltiden. De skrattade gott när de insåg hur galet det hade varit att springa och rikta solpanelerna flera gånger per dag!

Koldioxidavtryck eller fotavtryck

Ett av de roligaste missförstånden omkring solenergi var när en man som hört om fördelarna fick uttrycket koldioxidavtryck om bakfoten. Han berättade stolt för sina vänner att han skulle sola barfota för att minska sitt koldioxidavtryck som han på något vis fått för sig handlade om fötternas avtryck!

Solpanelsdiet

En fitnessguru missförstod när han fick veta att solpaneler är bra för att minska konsumtionen. Han lanserade en ny dietplan som fick namnet Solar Panel Diet som lovade energisänkningar och effektivitetsvinster. Det visade sig dock att minska kalorier inte riktigt är detsamma som att minska kilowattimmar! Men det blev en snackis och denna hälsoexpert fick en hel del gratis reklam tack vare sin blunder på Instagram.

Solpaneler som konst

En kreativ husägare, entusiastisk över sin nya solpanelsinstallation, bestämde sig för att arrangera dem estetiskt på deras tak. Resultatet blev ett vackert, mosaikliknande mönster synligt från ovan, men med en hake – effektiviteten var lika låg som det konstnärliga värdet var högt. De lärde sig snabbt att symmetri och solenergi inte alltid stämmer överens.

En nybörjares misstag

Under tiden då solpaneler började bli populära skröt en tidig användare om sitt hems nyfunna energioberoende. Han glömde dock att koppla panelerna till någon form av elsystem. I månader skröt han om sitt solcellshus medan panelerna bara satt där och såg vackra ut. Elräkningen kom som vanligt och då insåg gubben sitt misstag.

Han bytte snabbt ämne till att prata om världens största hund med hopp om att folk skulle sluta tänka på hur han dummat sig. Problemet var bara att han själv ägde en tax så det blev lite av ett rykte om denna man som en besynnerlig gubbe.

 

Dessa anekdoter lyfter fram några humoristiska missförstånd och egenheter om att ta till sig solenergi och påminner oss om att ibland kan vår entusiasm för att bli gröna och bra för miljön leda till några lättsamma ögonblick som många skrattar gott åt.