15 konstiga saker som sägs om currykryss

När vi talar om Currylinjer eller Hartmannlinjer så handlar det i grund och botten om jordstrålning. Det här är ett mycket spännande ämne som har fått fantasin att skena hos vissa och vetenskapliga tester att utföras eller förnekas av andra. Men vad vet vi egentligen om currykryss som då alltså är punkterna där rutnät av naturliga jordenergier sammanstrålar?

Det finns bra sajter med svar på frågor som wikihur.se men det kan vara svårt att få mer information om currykryss visa dessa eftersom de som regel håller sig till vetenskapen. Det rör ju sig trots allt om ett ämne som kan anses lite flummigt. Så innan vi kör på de ovetenskapliga påståendena som finns om currylinjer så ska vi reda ut begreppen lite så att du förstår vad detta är, eller inte är, beroende på vem vi frågar om saken.

Här på Pslla fokuserar vi ju mer på konstigt och roligt, som frisyrer som får 60 åriga kvinnor att se ut som 40, men notera att de 15 saker som vi kommer att dela med oss om currykryss alltså inte är vetenskapligt belagda. Stjärna i kanten för detta av vissa och fnys, fnys av andra men läs vidare ändå vi lovar att det blir kul!

Vad är currykryss?

Currylinjer och Hartmannlinjer omnämns som jordstrålning som finns över hela jorden. De som är insatta i currykryss menar att denna strålning är starkare längsmed vissa linjer som skapar en form av rutmönster.

Currylinjer och Hartmannlinjer är inte samma sak som Leylinjer. Låt oss förtydliga detta så att du inte av misstag ger dig ut på jakt efter fel typ av kryss…

Ley-linjer

Ley-linjer är hypotetiska linjer eller raka linjer som tros förbinda olika geografiska platser av intresse, såsom fornminnen, historiska platser eller naturliga landmärken. Vissa förespråkare av ley-linjer föreslår att dessa linjer har mystisk eller energisk betydelse.

Ley-linjer förknippas ofta med jordens energier och har föreslagits som ett sätt att förklara placeringen av betydande arkeologiska platser. Men leylinjer saknar vetenskaplig trovärdighet och anses vara ett pseudovetenskapligt begrepp.

Currylinjer

Currylinjer, även kända som Hartmann-linjer eller Hartmann-rutnät, anses också vara ett pseudovetenskapligt koncept. Dessa linjer tros vara ett rutnät av naturliga jordenergier eller krafter som korsar jordens yta. De var uppkallade efter Dr. Ernst Hartmann och utökades senare av Dr. Manfred Curry. Det var från Dr Curry som vi fick namnet på kryssen, det vill säga currykryss.

Utövare av dowsing (slagruta) och geomancy hävdar att de kan upptäcka förekomsten av dessa linjer med hjälp av dowsing-stavar eller pendlar. Currylinjer förknippas ofta med hälsoproblem eftersom vissa tror att att bo eller sova ovanför dem kan ha negativa effekter på människors hälsa. Lite som att bo invid en 5G-mast skulle vi kunna säga men utan några vetenskapliga bevis.

Både ley-linjer och Curry/Hartmann-linjer är förknippade med jordenergier och har utforskats inom pseudovetenskapliga och alternativa trossystem. Men de är distinkta begrepp med olika ursprung och egenskaper.

rutnät jorden
Det kan se ut på detta vis men det finns förstås många fler linjer då de anses ligga några meter från varandra.

För att sammanfatta:

Aspekt Curry-linjer Ley-linjer
Ursprung Uppkallad efter Dr. Manfred Curry Uppkallad efter begreppet ley
Typ av linjering Rutnät på jordens yta Raka linjer mellan geografiska punkter
Energiföreställning Tros vara jordens naturliga energinät Tros ha mystisk eller energetisk betydelse
Detektionsmetoder Spökningsstavar, pendel Spöknings, geomagnetiska mätningar och intuition
Förknippade hälsobekymmer Vissa tror att bo eller sova ovanför dem kan påverka hälsan Ofta inte förknippade med specifika hälsobehandlingar
Vetenskaplig trovärdighet Saknar vetenskapligt stöd Saknar vetenskapligt stöd
Arkeologiska påståenden Vanligtvis inte förknippad med att förklara arkeologiska platser Ibland föreslås för att förklara placeringen av forntida platser
Allmän erkännande Betraktas som pseudovetenskaplig Betraktas som pseudovetenskaplig

 

Innan vi ger oss på de helt otroliga påstående som finns om currykryss och hur vi påverkas av dem ska vi ta med några viktiga punkter du bör ha koll på vad gäller currylinjer:

 • Rutmönster: Curry- och Hartmann-linjer tros bilda ett rutmönster på jordens yta, bestående av linjer som går i ungefär nord-sydlig och öst-västlig riktning. Currykryssen finns där dessa linjer korsar varandra.
 • Slagruta: Utövare av dowsing, som kallas för slagruta på svenska, hävdar att de kan upptäcka närvaron av dessa linjer med hjälp av dowsingstavar eller pendlar.Här används slagruta 1929 i Dalarna:
 • Hälsoproblem: Vissa förespråkare för slagruta och geomancy tror att dessa linjer kan ha negativa effekter på människors hälsa om en persons säng eller bostadsyta är placerad ovanför eller nära dem.
 • Skepticism: Existensen av Curry-linjer och Hartmann-linjer stöds inte av vetenskapliga bevis och de anses vara pseudovetenskapliga begrepp av vanliga vetenskapsmän och skeptiker. Att tekniken används av bönder i Indien kan ju förklaras av andra saker. Då det heller inte finns några pengar att tjäna på detta så är intresset för att finansiera studier mycket litet. Men för den som inte bryr sig om vad big pharma har att säga om saken är det ju ganska enkelt att testa. (Ingen behöver få veta att du har gjort det om du inte delar med dig på Facebook!)
 • Ingen vetenskaplig grund: Trots påståenden om negativa hälsoeffekter finns det ingen vetenskaplig grund för att stödja tanken att dessa linjer har någon inverkan på människors hälsa eller välbefinnande. Du kan dock lära dig mer via de studier som har gjorts om du ändå vill testa med en kokosnöt eller dina händer.
 • Brist på reproducerbarhet: Försök att replikera dowsingresultat relaterade till Curry- och Hartmann-linjer har ofta misslyckats under kontrollerade vetenskapliga förhållanden. Det kan liknas lite vid virusteori som också är svår att bevisa. Den som tror kan dock bli hur sjuk som helst om någon bara nyser eller av att se på en datormodell av viruset.
 • Kulturella variationer: Liknande begrepp om jordenergier eller leylinjer finns i olika kulturer och trossystem men dessa idéer saknar också vetenskaplig validering. Sedan Babylons torn är det få som har försökt bygga en ny stege till himmelen.
 • New Age och alternativ medicin: Currylinjer och Hartmann-linjer diskuteras ibland i New Age- och alternativmedicinkretsar men deras giltighet är fortfarande omtvistad.

rutnät punkter

Vill du testa hemma? Då ska du göra såhär:

Nu när du vet vad Google och den äkta såväl som oäkta vetenskapen har att säga om currylinjer och currykryss kan vi ta en titt på några konstiga påståenden om fenomenet som då alltså inte finns på riktigt.

15 konstiga påståenden currykryss:

 1. Currylinjer är hemliga vägar som används av forntida civilisationer för att kommunicera med utomjordiska varelser.
 2. Hartmann-linjer är faktiskt mystiska ley-linjer som förbinder kända landmärken, som Stonehenge och de stora pyramiderna, med dolda energikällor.
 3. Currylinjer kan orsaka spontana dansfester när folk omedvetet korsar dem. Goa?
 4. Att sova på en Hartmann-linje kommer att ge dig livfulla drömmar om din framtid. Knacka på hos grannen och säg att du måste ta reda på om du verkligen ska leva livet ut med han som sitter i soffan i brynja.
dowsing verktyg
Håll denna i handen för att bevisa varför du måste sova i deras kök!
 1. Currylinjer är ansvariga för sädescirklar och mystiska geometriska formationer i fält.
 2. Hartmanns linjer kan utnyttjas för att skapa gratis energikällor om du bygger ditt hus exakt ovanpå dem. Bättre än solenergi!
 3. Att meditera längs Curry-linjer kan ge dig telepatiska krafter.

man mediterar

 1. Hartmanns linjer kan påverka aktiemarknaden och orsaka oförutsägbara fluktuationer.
 2. Currylinjer har kraften att förvandla vanliga människor till superhjältar när de aktiveras. Superman eller kanske Bamse, välj det som passar dig bäst!
 3. Hartmann-linjer är hemligheten till att hitta begravda skatter och förlorade civilisationer.
 4. Att placera ditt husdjurs säng på en Curry-linje kommer att göra det till världens smartaste och gladaste husdjur.
hundsäng
Placera jyckens säng på rätt ställe!
 1. Hartmann-linjer är jordens naturliga Wi-Fi-nätverk för interdimensionella varelser.
 2. Att gå barfota längs Curry-linjerna kommer att ge dig förmågan att tala och förstå alla språk på jorden. Du blir en modern Kung Salomo helt enkelt.
 3. Hartmann-linjerna är ansvariga för mystiska försvinnanden, som Bermudatriangeln. Och det är ingen idé att leta för då försvinner du också…

Här måste vi inflika ett av de roligaste skämten med Bermuda tema:

Piloten kallar tornet:
– Jag har flugit vilse, hjälp!
Tornet:
– Vad är er position???

Det blev inget svar för de hade ingen dowsing rod med sig…

 1. Currylinjer är kosmiska motorvägar för tidsresenärer att utforska olika epoker i historien.

Vi kör en AI-bild på den sista punkten om du har svårt att se dessa motorvägar framför dig:

resa i kosmos