Familjen från Lund flyr från Gaza

Det som började som en spännande resa till solkusten vid Gaza slutade i  rena rama katastrofen. Britta och Emil Karlsson från Lund åkte i början av oktober med sina två döttrar för att ta det lite lugnt och njuta av Golf i Gaza City.

Vi ställer den uppenbara frågan, varför åkte ni till Gaza?

Britta svarar:

  • Vi ville se något nytt och spännande. Våra grannar rekommenderade Gaza varmt. Första veckan var underbar men sedan började det brista på allt. Inget toalettpapper, vi fick använda näsdukar, inga bullar till kaffet.

Emil instämmer:

  • Ja, det var förfärligt. Är det detta vi betalar för tänkte jag när jag nästan snubblade ned i en enorm krater mitt på golfbanan. Gick ju inte ens att gå klart rundan!

Emil berättar vidare att just Gaza City alltid funnits med på hans bucket list:

  • Det är en plats man vill se innan man dör. Lite som ett arbetsläger i Sibirien eller Maldiverna innan det sjunker för evigt i havet.

Nätterna i Gaza var hemska och det gick inte att sova. Båda döttrarna mådde dåligt av det ständiga mullrandet. Här riktar familjen stor kritik mot grannlandet Israel som inte verkar förstå att bomberna är störande.

Vi har skrivit under på ett upprop mot oljudet, hashtag Håll tyst Israel, säger dottern Lisa. Hon menar också att det är ett problem när de flyger så lågt med sina stridsflygplan.

  • Man kan ju inte ens tänka då det låter så mycket!

Men det är till syvende och sist Hamas Safari Tours som har fått skulden för den kraschade resan.

  • Ja, de tog ju ett saftigt pris för den och vi kunde inte ens flyga hem som planerat. Vi fick gå till fots in i Egypten med våra väskor för vidare resa. Det var jättejobbigt för lilla Elin som har espadrillos med långa snören, förklarar Emil.

Hamas Safari Tours har kontrat med att det inte blir någon ersättning eftersom UD avråder från resor till Gaza vilket de har gjort under tio års tid.

Ahmed Reza från Hamas Safari Tours:

  • Det får man ju förstå att det kan bli farligt när man åker till Gaza. Bomber hit, bomber dit, det är en del av safarin. Jag instämmer med UD om att du åker hit på eget bevåg!

Britta och Emil kommer dock att ta ärendet vidare för semestern som slutade med flykt hem till Lund igen. De har inte gett upp hoppet om att få tillbaka pengarna och kanske en ersättningsresa till Dubai. Där är det fina golfbanor säger Emil.