Vad tycker barn är roligt?

Oavsett om du är förälder, syskon eller kanske lärare så kan det vara så att du är nyfiken på vad barn tycker är kul. Att få barn att skratta är underbart. Små barn är inte så svåra. Där kan det räcka att göra ett roligt ljud. Men äldre barn kanske inte tycker att det är kul när en vuxen eller lärare säger mjau. Vad gillar de?

Humor är individuellt men också kunskap

Det är klart att humor är en subjektiv sak också hos barn. Vi formas ju en hel del av den miljö vi växer upp i. Om föräldrar har en förkärlek till att pyssla med roliga gåtor och roliga skämt för barn så är det något barnen tar med sig.

Ett barn som är van vid att tänka på detta sätt kommer snabbt att gilla alla barnet skämt och liknande. Här finns det tanke bakom skämten men det måste inte vara så komplicerat. Många gånger är det ändå så att även äldre barn tycker att konstiga läten är kul. Du kan testa ett mjau och se hur det går!

Ta hjälp av filmer och leksaker

Om du känner att det är för svårt att få barnet att skratta enbart med dina läten och tankar kan du förstås ta lite hjälp. Du kanske kan satsa på en leksak som en lol docka eller via en film som är humoristisk. När du märker vad barnet tycker är roligt på detta vis kan du ju ta efter och köra på samma typ av humor i era samtal.

Ett bra exempel på humor som både barn och vuxna tycker om är fåret Shaun.

Kika här:


Om ni ser videos som denna tillsammans så kan ni dela skrattet!

Högre nivå av kunskap kan leda till mer humor

Det kan också vara bra att veta att mer kunskap kan lägga grunden för mer humor. Det finns studier som visar att högre nivå på allmän kunskap och verbala resonemang ökar förmågan att producera humor.

Om du delar med dig av information med barnet så kan detta senare leda till skämt som ni delar. Detta eftersom barnet nu får förmågan att själv skapa humorn eller att helt enkelt förstå vad det är du skämtar om.

Intressant nog är att samma studie som visar detta samband också tycks peka mot att kopplingen mellan humor och intelligens är större hos barn än hos vuxna. Så det kanske är du som måste jobba lite med ditt intellekt för att lyckas roa ett barn…