Världens största hund – De 10 största hundraserna genom tiderna

Det är inte så enkelt att kora världens största hund för detta är väldigt dynamiskt. Ett minus med riktigt stora hundar är att de inte lever så länge. Därmed är det ständigt en ny vovve som kliver upp på prispallen.

Om vi ska ge en hundras titeln som den största så blir det Grand Danois:

Det finns enstaka exemplar av hundar som har korats som världens största hund och då talar vi som regel om minst en meter i mankhöjd. Men den här ligan är ju dynamisk och det finns fortfarande utrymme för nya rekord.

Det kommer med jämna mellanrum nya nyheter om världens största hund valp eller en ny rekordhållare som landar i Guiness rekordbok. Det som brukar rapporteras är längd och vikt. Det rör sig alltid om bjässar på en bra bit över 100 kg!

Världens största hund – Hundraserna som toppar ligan

Vi börjar med att se på hundraserna som alltid förekommer på prispallen för de största hundarna. Stora hundraser är populära bland folk som vill ha hundar som tar plats och som är aktiva. Dessa hundar är sällan skämt för barn men kan mycket väl vara barnvänliga!

  1. Grand Danois

Grand danois
Det här är hundrasen som ständigt utnämns som världens största hund!

Precis som vi redan nämnt så är Grand Danois ett säkert val för den som är intresserad av stora hundraser. Den här hunden är känd för sitt tålamod och även för att vara pålitlig. Dessutom är detta en mycket vänlig hund.

En av de största hundar någonsin som tog platsen för detta i Guiness rekordbok och som dog år 2014 var Zeus som var en Grand Danois. Denna vovve var över 2 meter lång och han tog över platsen som världens största hund från Giant George, också en Grand Danois, som hade titeln till sin död år 2013.

  1. Irländsk varghund

irländsk varghund
En bjässe!

När det handlar om hundar som är höga så är irländsk varghund ett bra val. Den här hunden har satt sitt avtryck i historien som en krigarhund. Den sågs ofta sida vid sida om keltiska krigare. Kungen Julius Ceasar ska ha nämnt den här typen av hund i historiska dokument.

En irländsk varghund har ett lugnt temperament och tycker om att galoppera. Dessutom är rasen känd för att ha väldigt god syn.

  1. Engelsk Mastiff

engelsk mastiff

Den engelska Mastiffen blir inte så hög men det är en massiv hund med imponerande kroppsmassa. Den tillhör stora hundraser inom kategorin stora huvuden och stora kroppar. Hunden är ofta rar och lugn.

Om vi ser på denna hunds historia så ska den ha varit aktiv i fajter mot lejon, gladiatorer såväl som björnar och tigrar. Därmed kan vi förstå att det mycket väl kan finnas ett temperament därinne för situationer då det krävs. Den amerikanska kennelklubben har bra information om denna ras.

  1. Sankt Bernard

Sankt Bernard
En Sankt Bernard är en räddare i nöden!

En Sankt Bernard blir man lätt förälskad i! Det här är en enorm alpin hund som är känd för att vara med och rädda folk som har hamnat i knipa i vinterlandskap. Runt nacken hänger givetvis en liten tunna med stark dryck för att återuppliva stackare som fastnad i snön.

Sankt Bernard hundar har avlats med syftet att hjälpa folk som villat bort sig. Men den där tunnan runt halsen är faktiskt en saga som fick live via en brittisk konstnär från 1800-talet. Det en Sankt Bernard med säkerhet kan erbjuda är styrka, fantastiskt luktsinne och en enorm kroppshydda!

  1. Berner Sennenhund

Berner Sennenhund

Denna schweiziska bergshund är stark och har ett fint temperament. Det är en hundras som mognar långsamt och som sällan är fullvuxen förrän 3 års ålder. En Berner Sennenhund kan bli riktigt lång men är sällan särskilt hög. Den kan bli ganska tung och platsar därmed fint in bland stora hundraser.

  1. Cane Corso

Cane Corso

Cane Corso kallas ibland för italiensk Mastiff och är en jakthund. Den är lugn, tyst och väldigt stor. En Cane Corso är aktiv och intelligent. Över skuldrorna kan den bli en bra bit över en halv meter lång. Därmed är detta sällan världens största hund men den är helt klart med på listan över de riktigt stora hundarna eftersom den dessutom kan väga omkring 54 kg.

  1. Svart rysk terrier

svart rysk terrier
En utmärkt vakthund!

En svart rysk terrier är ett bra val för familjen som vill ha en god vakthund. Denna hund gör allt för att skydda och försvara sina människor. Den är stor med stora ben och stark muskulatur. Svarta ryska terriers beskrivs ofta som mycket modiga hundar. Det är inte alls ovanligt att en hane väger nära 70 kg.

  1. Newfoundland hund

Newfoundland hund

Här har vi ytterligare en stor hund som är lugn och som har ett enormt tålamod. Newfoundland hundar känns igen på den tjocka pälsen. De trivs i kalla klimat och är ofta inblandade i räddning i vatten. Detta eftersom de klarar kylan, har simhud på fötterna och en päls som står emot vatten.

En Newfoundland är otroligt stark hund som också kan vara väldigt stor som valp. Därmed kan det hända att denna hundras kvalar in som världens största hund valp!

  1. Skotsk hjorthund

skotsk hjorthund

Den skotska hjorthunden är intelligent och snabb. En gång i tiden var det skotska kungligheter som i första hand valde denna hund. Liksom namnet antyder är hunden avlad för att hjälpa till med jakt av hjort. Även om detta är en jakthund så har den ett lugnt sinne. Storleken är stor men inte riktigt lika stor som den irländska varianten.

  1. Schweizisk stövare

Schweizisk stövare

Det här är en riktigt bra hund för familjen. Den är stor men rörlig och har en enorm styrka och kraft. Man tror att den här rasen kommer från Schweiziska hundar som blandats med mastiffer. Intressant att notera är att utöver sin styrka och stora kroppshydda så är detta en hundras som får många valpar med varje kull. Det kan bli upp till 18 valpar per kull!

Några av världens största hundar med namn

Vi ska också ta upp några specifika hundar som har korats som världens största hund men som sedan kan ha förlorat titeln då det ständigt dyker upp nya stjärnor på stora-hundar-himlen. Detta kan dock vara intressant att kika lite på för att lära oss mer om hur dessa enorma hundar har varit och var de funnits.

Atlas en Grand Danois i USA

Atlas har haft titeln som världens största hund under senare år (2021). Denna vovve har uppmätt en mankhöjd på 1,03 meter! Vikten på 102 kg är också på rekordnivå. Det sades att denna hund inte längre kunde få plats i familjebilen, så stor var den.

Men precis som världens roligaste skämt så kan vi räkna med att Atlas kommer att bytas ut. Det kan ju tänkas att det blir en annan Grand Danois som tar titeln…

Här kan du se Atlas i sitt hem i Florida:

Zeus som fortfarande har titeln som världens största hund någonsin

Vi har redan nämnt Zeus som är en Grand Danois som mycket väl kan vara herre på täppan av alla de största hundarna. Han var inte så tung på omkring 70 kg men mankhöjden på 1,118 meter är svår att slå.

Zeus blev fem år gammal och dog hösten 2014. Här kan du se en video med Zeus:

Zorba den engelska mastiffen

Zorba hade länge titeln som den största hund som någonsin levt. Denna engelska mastiff har slagit rekord som nedtecknats i Guiness rekordbok vid flera tillfällen. Zorba har omnämnts som världens tyngsta hund såväl som världens längsta hund.

Zorba hade en vikt på 155,5 kg men mankhöjden låg på 0,993 vilket inte slår Great Danois hundarna vi nämnt. Du kan kika på Zorba i denna video:

Boomer en Landseer av enorma proportioner

Vi har inte med rasen Landseer i listan här ovan med stora hundraser men det är en ras som kvalat in som största hund i världen med Boomer. Boomer vägde strax över 81 kg och var 0,914 meter hög. Han hade en längd på 2,1 meter från svansspetsen till nosen. Boomer lämnade vår planet år 2012.

Freddy en Grand Danois som haft titeln som världens största hund

En annan Grand Danois som har stått längst upp på prispallen som största hund i världen var Freddy. Freddy vägde 88,9 kg, hade en mankhöjd på 1,035 meter och mätte 227,3 cm lång. Freddy blev, liksom många andra av de största hundarna, inte så gammal. Vid 8 års ålder var det slut.

Här kan du se Freddy då han levde:

Mastiffen Euphrates

Vi ska också nämna mastiffen Euphrates. Detta var en blandmastiff, bullmastiff och italiensk napolitansk mastiff. Euphrates vägde 81,6 kg och hade en mankhöjd på strax över 80 cm. Det var med andra ord en bjässe!

Världens största hund valp

Det är svårt att hitta någon definitiv lista med världens största hund valp. Detta kanske beror på att man väntar på att hunden ska mogna för att se hur stor den kommer att bli. Men det finns en hundras som nämns som den största bland valpar och det är den amerikanska Molossus hunden.

Det här är en av de bästa vakthundar som finns. Det här är en hund som du inte vill råka i bråk med. Molossus är en best! Här kan du se den:

 

 

Sammanfattningsvis finns det flera olika hundraser som är kända för sin enorma stora storlek. Dessa raser är vanligtvis milda och lojala i sitt temperament men kräver också gott om utrymme och motion för att hålla sig friska och lyckliga. Grand Danois är hundrasen som får titeln som världens största hund om vi ser på de hundar som har haft titeln genom åren i Guiness rekordbok.

Fantastiska bilder på stora hundar: