Hur läser du ordet teleskoplastare?

Du kanske aldrig har hört talas om teleskoplastare och tänker att det nog är en form av plastare för teleskop. Men så är det inte. Du läser fel! En teleskoplastare är en lastare med teleskopfunktion som klarar tunga saker som ska lyftas till hög höjd. Nu behöver du inte oroa dig för att du lider av dyslexi bara för att du läste ordet som något som plastar och inte som en maskin som lastar.

Det är nämligen så att vårt ordförråd avgör vår språkförståelse och hur vi läser saker. Om du inte har haft anledning att läsa om eller prata om teleskoplastare så är det ju inte så konstigt att du läser ordet på ett tokigt vis.

Det är ju egentligen inte konstigare än att det kan vara svårt att förstå vad som menas med en lol docka om du inte kan den här typen av SMS-språk eller att det inte blir roliga skämt för barn om orden i skämten är för svåra för barnets ålder.

Så vad är en teleskoplastare?

Vi bör förstås reda ut vad en teleskoplastare är så att du inte går vidare i livet utan att kunna detta fina ord. Teleskoplastaren är guld värd när det ska flyttas tunga saker från höga höjder. Det här har du säkert varit med om.

Lastaren har en bom på vilken det går bra att montera en korg. På så vis går det att komma åt ett piano på femte våningen eller att sköta saker som flytt av gödsel trots att det finns en massa hinder mellan gödsel och platsen där maskinen kan stå.

teleskoplastare med korg

Maskinen har en teleskopisk bom

Namnet teleskoplastare kommer från den teleskopiska bom som sitter i maskinen. Den här bommen kan man röra upp och ner. Den går att köra i olika riktningar och det är också detta som gör att man kan flytta på saker på ett så smidigt sätt.

När du lär dig bakgrunden till ordet så är chansen bättre att du kommer att komma ihåg att läsa det på rätt sätt nästa gång du ser det!

Vem behöver en teleskoplastare?

Faktiskt ganska många! Den populäraste varianten är Manitou liftar. Dessa används flitigt inom lantbruket, byggindustrin såväl som vanlig industri. Det finns möjlighet att hyra in en teleskoplastare med förare. Du kan inte själv använda denna lastare utan att ha ett intyg för att köra den. Det får du av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

För de flesta är det enklast att vända sig till ett företag som kan komma med teleskoplastare och förare för att hjälpa till med det aktuella lyftet. Det här kan behövas vid flyttar såväl som för arbete i skog och mark. Det mesta går att lösa med den här typen av liftar!