Hur kan skyltning bli humoristisk?

Skyltning kan vara både hjälpsam och rolig. När vi står och läser menyn på vår lokala lunchrestaurang kan det bli lite roligt med felskrivningar som död fisk eller slungad Jakob istället för flygande Jakob. Ibland kan en skylt med felstavning bli otroligt slagkraftig då den sprids via sociala medier och därmed gör en massa gratis reklam för ägaren av skylten.

Digitala skyltar kan uppdateras med budskap

En väldigt smart skylt för lite roligare budskap är den som är digital. Precis som griffeltavlor kan digitala skyltar enkelt uppdateras med ny information. Men den här typen av skylt håller ju på ett bättre sätt och den syns ordentligt.

På en digital skylt kan man ha allt från text till bild och film. När lunchmenyn ska presenteras så behöver skämtet inte ligga i ett konstigt namn på maten. Man kanske klipper in en lol docka som påpekar hur gott det är eller något liknande. Då blir det ju ett knasigt skämt som folk kommer ihåg.

Viktigt med god ton på skyltar

En ständigt återkommande fråga är om man verkligen kan skämta om allt. Det kan man inte. Det kan vilken komiker som helst tala om för dig. Om du vill ha en rolig skylt vid din butik eller restaurang kan du inte skriva vad som helst på den. Några neger skämt kan till och med leda till att du hamnar i rampljuset på ett sätt som du inte direkt känner dig bekväm med.

rolig toalett skylt
Rolig toalett skylt

De som säger att all reklam är god reklam undviker att tala om att ett uselt rykte inte nödvändigtvis är något man vill dras med. Det bör alltså vara smakfulla skämt på skyltar. Den typ av skämt som inte kränker eller får någon annan att må dålig.

Det utesluter saker som:

  • Lyteskomik om specifik person
  • Skvaller om kända människor
  • Rasistiska skämt
  • Grova skämt

Däremot går det ju bra att köra saker som alla barn skämt som både barn och vuxna tycker om. Det är inte så dumt att välja den typ av humor och skämt som folk känner igen då det ska vara en humoristisk skult.

Ibland kan konstigt få det hela att bli roligt

Vi ska inte glömma bort humor som går ut på att något är lite konstigt. Många ser humorn med knasiga skyltar som uppenbarligen verkar ha planerats lite fel. Det kan vara så enkelt att du hänger skylten på sniskan då den talar om raka saker.

Tänk till lite omkring dina skyltar och fundera på hur du kan använda dig av text, bild och skyltens form för att det ska bli roligt. De digitala skyltarna är som sagt överlägsna då du vill ha nya budskap med jämna mellanrum men här kan en klassisk griffeltavla skylt eller whiteboard skylt också fungera.

rolig skolskylt
Verkar som att man gärna lämnar den skolan…

Summering

Skämta med skyltar men skämta snällt och med god smak. Livet blir bra mycket roligare med knasiga skyltar som sprider humor där vi minst anar det. Om du har möjlighet att utforma en humoristisk skylt är det klart att du ska göra det för att sprida hälsan som kommer med humor.