5 galna saker som finns på coola kontor

Kan det vara så att vi jobbar bättre på kreativa kontor? Det finns gott om svenska och utländska företag som lägger lite extra på arbetsmiljön för att göra den annorlunda. Man tänker inte bara på att det ska finnas trygga skåp till personalen och arbetsmöbler som är bra för ergonomin. På ett coolt kontor finns det andra inslag som kan få fantasin att skena…

Hur ska en bra arbetsmiljö se ut?

För att vi ska må bra på jobbet så krävs det att vissa saker är på sin plats. I Sverige kan vi en hel del om arbete och hälsa. Men trots detta så har arbetssjukdomarna under senare år ökat med cirka 70 procent! Det handlar både om fysisk och psykisk miljö så det är inte så att de knasiga och galna inslagen på en arbetsplats är helt oviktiga.

God arbetsmiljö innebär:

  • Att lokalen är fri från gifter och ämnen vi kan skadas av
  • Att vi har den utrustning vi behöver för att kunna jobba säkert
  • Att arbetsrelationer fungerar på ett bra sätt
  • Att medarbetare har möjlighet till utveckling

Den fysiska delen handlar ju ofta om att man inreder med ergonomiska möbler som de som az-design kan hjälpa till med. Men det finns faktiskt saker som kan vara enbart för galenskapens och glädjens skull. Vi tar en titt på 5 galna saker på kontor…

  1. Träkojor som lekstugor

Det kan ju tyckas att en lekstuga inte hör hemma på ett kontor men det finns faktiskt företag som inreder med en liten lek-koja. Företaget Mind Candy i London som tillverkar spel för barn har ett kontor där man försöker få rätt lekfull tankegång och där finns det en koja.

Det ligger mycket i detta. Oavsett om det rör sig om att ta fram nästa lol docka eller att komma på bra alla barn skämt så krävs det ju att kunna tänka som ett barn och då kan det behövas leksaker och lekstugor på jobbet!

  1. Ingångar som är annorlunda

Det kan också vara så att man satsar lite extra på en entré som ger en unik känsla. En tunnel, konstiga saker, ljud, doft… Det finns mycket kreativt att jobba med i entrén. En reklmabyrå i USA byggde en discotunnel med musik och effekter.

  1. Golv av gräs

Det finns ett företag som heter Innocent och som har valt att inreda golvet på kontoret med plastgräs. Det gör att det känns som att man jobbar utomhus. Det finns också picknickbord i lokalen som förstärker den känslan.

hund på kontoret
Mysigt med gräs på kontoret för fyrbenta också…
  1. Himmel taket

Virgin Money i Edinburgh har valt att måla taket på sitt center som en himmel. Detta gav de till och med en utmärkelse från British Council for Offices. Det sägs att vår kreativitet stimuleras av att vi ser på himlen så varför inte ha den i taket på kontoret?

  1. Ett enda stort skrivbord

Det snackas ju mycket om det ska vara kontorslandskap eller inte. Reklambyrån Mother i England bestämde sig för att ha ett enda gigantiskt bord som medarbetarna sitter omkring. Det här ska tydligen leda till att man får bättre jämställdhet. Det ökar också kreativiteten då det blir lättare för personalen att prata fritt med varandra.