Galna händelser och samtal i barer

I barer händer det intressanta saker. Det beror inte bara på att folk som regel blir lite lustigare då de dricker det som serveras i baren. Det är särskilt de som jobbar i barer som kan berätta om händelser som är både galna och konstiga, men helt sanna.

När det är gästerna som berättar om det som har hänt får vi kanske ta det hela med en nypa salt. Det beror på hur flitiga de har varit vid bardisken och under hur lång tid…

Samtal runt öltapparna

Det händer en hel del omkring en bardisk. Det kan verka som att de som jobbar i baren har fullt upp med barutrustning som shakers, öppnare och mätmått. Men samtidigt som de jobbar med att få fram de perfekta drinkarna är de med i samtalen omkring baren. De får till exempel veta hur tandvård ska gå till.

Hört i en bar i Göteborg:

  • Jag sköljer min mun med ammoniumklorid för jag vågar inte gå till tandläkaren.

Kvinnan som sade detta hade tydligen inte mycket till tänder. Hon berättade vidare att det sved något olidligt att göra rent i munnen med ammoniumklorid och det kan vi ju förstå…

Bartenders får ofta förslag

Det är en klassiker och lika roligt varje gång. De som jobbar bakom bardisken vet att det inte alltid är lätt att ses som en möjlig partner till varje person som beställer in en öl. Ibland blir det riktigt roliga förslag.

Per berättar:

  • Brukar inte ens svara men när jag fick erbjudandet om att komma hem och se en riktigt välfylld fruktskål brast det. Detta sades nämligen på tung skånska. Ta med dig din pengapung och kom över och se min fruktskål. Den är full! Tänk dig den där tanten Gun i Kvarteret Skatan fast på riktigt. Galet och helt sant!

Anneli som länge jobbade på en bar i Stockholm kan också minnas lite märkliga erbjudanden från gäster:

  • Det hände ganska ofta att jag blev erbjuden andra jobb. Jag fick veta att det inte är roligt att jobba i en bar och därför borde jag komma med och sortera skräp, vika bilagor och allt var det nu var. Ibland blev det riktigt kul. Bäst var när jag fick erbjudande om att komma och ta hand om en gästs mamma. Han tyckte att jag såg ut att ha kraften att vända henne i sängen!

Alkoholen påverkar på sitt sätt

Under senare år har alkoholkonsumtionen i Sverige sjunkit och det är inte alls så att vi känner att vi måste dricka oss fulla för att vi går ut. Trots detta händer det dock att folk får i sig lite för mycket på krogen och då kan det till sist bli så att man somnar på märklig plats.

Vicky berättar om sin tid som bartender på en bar i Malmö som inte finns längre:

  • I början förstod jag inte varför vi alltid skulle kolla toaletten innan vi gick. Jag trodde att de ville se om jag hade gjort rent ordentligt. Men snart insåg jag att vi kollade efter folk som somnat. Det hände ganska ofta.

När det börjar brinna i baren

Det händer förhoppningsvis aldrig dig men mindre elektriska bränder i barer är inget ovanligt. Särskilt inte i äldre byggnader. Det är heller inget som når nyheterna och därför missar vi de samtal som generas av detta. Efter en mindre brand på baren i centrala Malmö fick personal och gäster ge sig ut på uteserveringen för att vänta på brandkår och eventuell hjälp.

Några fick komma med till sjukhuset för att få lungrening. Berit (heter egentligen något annat) tyckte inte alls att det var kul att behöva sitta och andas in lungrenande medel. Hon beklagade sig till bartendern Anna som också satt och puffade på akuten:

  • Hade jag vetat att vi hade hamnat här hade jag ju inte gått in i röken för att kissa. Då hade jag satt mig mellan bilarna på parkeringen istället.

Samtal med spöken

Sist men inte minst ska vi ta upp det där med bar-personalen och vidskepelse. Det finns nämligen barer i gamla hus där det sägs att det spökas. Och så finns det personal i baren som säger att de har sett och hört spökena.

I en gammal pub i Visby visste alla i personalen att det fanns minst ett spöke i lokalerna. Det blev särskilt tydligt när de skulle ner i källaren för att byta ölfat. Då envisades gasten nämligen med att släcka ljuset.

Det här var så pass allmänt känt i baren att den som skulle byta ölfat argt ropade till spöket att tända igen. Och ibland tändes lampan genast efter detta!

Hur konstigt som helst men helt sant!