Det är en konst att skämta med musik

Humor kan beskrivas med musik på flera sätt. Dels så kan en låt ha en text som är riktigt kul. Tänk till exempel på hur Cornelis Vreeswijk sjöng Brev till Kolonien. Det är en text som håller än idag men den blir först rolig när Cornelis sjunger med rätt pauser. Det här är ju en konst som vi även ser i lite äldre form av revy och humor. Takten i frasering är otroligt viktig för att det ska bli humor.

Gitarren är ett bra instrument för trubadurhumor

En del instrument är bättre än andra då det ska vara musik med humor. Om du känner att en framtid som humoristisk trubadur lockar så kan du ta en titt på danguitar.se där det finns bra gitarrer att börja med. Du kommer ganska långt med en enkel gitarr och det tar inte så lång tid att lära sig spela humoristiska sånger.

Du kan ju till exempel göra dina egna skämt. Testa att tonsätta alla barn skämt och se hur det går. Det här kan bli hur kul som helst om du använder dig av en känd låt som egentligen handlar om något helt annat. Känslan för humor ligger ju hos dig. När du gör något som du tycker är kul så smittar det av sig.

Gitarren har flera fördelar för att sprida humor:

  • Den är lätt att ta med sig
  • Det är lätt att lära sig spela
  • Gitarren passar perfekt vid lägerelden
  • De flesta tycker om ljudet av en gitarr

Finns det roliga instrument?

Gitarren är förstås kanske inte så humoristisk i sig. Det finns instrument som kan vara lite roligare. Om du kan spela fiol kan du ju köra roliga skämt för barn där du låter fiolen gnälla som en katt eller kanske kraxa som en kråka. Det blir svårare att göra med instrument som piano och gitarr.

Sjung utan några som helst instrument

Sist men inte minst måste vi ta upp ditt eget instrument som är din röst. Det är ju väldigt vanligt förekommande inom humor att man sjunger eller reciterar skämt. Ett gott exempel på detta är Henrik Dorsin som sjunger kuplett.

Här kan du höra honom sjunga Kaffe i blommig servis:

Det roliga med den här typen av musik är ju både takten och texten. Det kommer små överraskningar i form av rim där du inte väntar det. Och så får han in kaffe i blommig servis på ett så skönt sätt. Om du uppskattar den här typen av humor har du mycket kul att höra just från Henrik Dorsin som har tagit över stafettpinnen för den här sorten av humoristisk sång från giganter som Povel Ramel.

I bakgrunden hör vi förstås ett piano köra en slinga. Men det är inte pianot som är viktigt i sammanhanget. Det är mer som en skön ridå till den humoristiska sången. Den skulle även fungera utan kompet.